Bio

Om CdF-Ann Biografi

ANN SEHLSTEDT

Flamencodansare, koreograf och pedagog

Ann Sehlstedt ”La Pantera” (Jönköping 1979) började tidigt med klassisk balett, jazz och modern och nutida dans. Som 13- åring hon kom i kontakt med flamencon och fastnade direkt.

1997, då Ann gick på det estetiska programmet med dansinriktning blev hon ombedd att representera Sverige i en mediaföreställning i Madrid tillsammans med Joaquín Cortés, varefter hon sökte och blev antagen till Danshögskolans 3-åriga pedagogutbildning med spansk dans som huvudämne.

Vid sin examen 2001 erhöll hon Carina Aris stipendie för unga dansare och flyttade till Sevilla, där hon vidareutbildade sig hos ett flertal lärare och även vid Fundación de Christina Heeren Arte flamenco´s 6 månader långa proffsutbildning, där hon dansade för namn som Milagros Mengíbar (bata de cola), Rafael Campallo, Manolo Solér, Javier Barón och Isabél Bayón för att nämna några.

Därefter undervisade hon i flera år på Danshögskolan och på Danscompagniet i Stockholm. Samtidigt tog hennes karriär som frilansande dansare ordentlig fart och hon har synts på en mängd olika teater- och festivalscener runtom i landet.

-04 var hon initiativtagare till flamencodanskompaniet Danza Flamenca och koreograferade föreställningen Ilusión. Kompaniets andra produktion Trilogi: flamenco, bestående av Suécia? (koreograf: Angel Rojas, es), Fascinadas (koreograf: Kaari Martin, fi) och Alma (koreograf Beata Alving, se) har visats i sin helhet eller delar på bl a Södra Teatern, Moderna Dansteatern, Stadsteatern Skärholmen i Stockholm och Pusterviksteatern i Göteborg.

-05 var hon initiativtagare till gruppen Soniquete flamenco där hon började jobba med musikerna Robban Svärd (gitarr), Emil Pernblad (gitarr), Ellen Pontara (sång) och Valter Kinbom/Fredrik Gille på slagverk. Soniquete har synts på ett flertal teaterscener och festivaler runtom i Sverige och de Nordiska länderna genom åren och har även turnerat med sina konserter.

-05-07 var hon inbjuden som gästdansare i Compañía Kaari Martin till föreställningen Cuéntame lluvia vilken framfördes som liveversion med artister som Rafael Jiménez ”El Falo”, Pablo Suárez och Juan Antonio Suárez ”Cano” med flera på Södra Teatern i Stockholm och Tammerfors Teater.

Utvalda delar av Cuéntame lluvia presenterades -06 på XV Certamen de Madrid (en av Spaniens viktigaste tävlingar i flamencosammanhang) och tilldelades där en hedrande tredjeplats. Det var första gången i tävlingens historia en utländsk grupp tilldelades en topplacering.

Samma år fick hon en personlig inbjudan att dansa med det framstående kompaniet Nuevo Ballet Español (NBE) av en av de konstnärliga ledarna Angel Rojas. Till NBE har hon som en av få förunnade en stående inbjudan att återvända till.

-09 jobbade hon som koreografassistent, danskapten och dansare under originalversionen av operan Carmen som spelades på Operan i Oslo. Produktionen var ett samarbete med engelska Covent Garden.

Ann har även gästat som dansare i gruppen Flamenco Passion (dk) vid ett flertal tillfällen.

Genom åren har Ann efter Stockholm även etablerat verksamhet i Malmö och Jönköping. Hon åker även regelbundet som gästlärare till både Norge och Danmark samt gör nedslag på Danshögskolan i Stockholm.

Det finns en ständig nyfikenhet att arbeta vidare och se vad som finns bakom horisonten och hon letar ständigt efter nya vägar såväl som flamencodansare som pedagog och åker årligen till Spanien för att låta sig utvecklas och inspireras till sitt fortsatta arbete i Sverige med sin undervisning och nya projekt.

Om CdF-Robban Biografi
ROBERT SVÄRD
MUSIK

Robert (Göteborg 1975) föddes med ett stort intresse för musik och började redan vid fyra års ålder att spela gitarr. Sedan dess har gitarren varit hans ständiga kompanjon och han har med åren blivit en av de mest omtyckta flamencogitarristerna I Norden.

Robert har en gedigen musikutbildning från The Sydney Conservatorium of Music, Australien, där han var bosatt i många år. Under hans år i Australien var han ett välbekant ansikte på både mindre och större konsertscener, och blev 1996 nominerad till The Young Achievers Award, vilket bland annat innebar att han fick ge en mycket omtyckt solokonsert inför ett utsålt Sydney Opera House. Han var dessutom ett välbekant ansikte vid gitarrtävlingar och vann även ett flertal utav dessa, inte minst den prestigefyllda Sydney Guitar Competition.

1998 flyttade Robert till Sevilla för att utforska flamencon. Här var han verksam som gitarrist i tre år och arbetade med bl.a Rafael Amador (Pata negra), Pechuga, och La Cabra Mecánica, med vilka han även medverkar på skivinspelningar, åtskilliga radio och tv-framträdanden och många turnéer som tog honom till Spaniens fyra hörn och vidare ut i Europa.

Under åren har Robert även spelat musik ur många andra genrer och denna mångfacetterade musikaliska bakgrund genomsyrar tydligt hans kompositioner och spel. Hans stil och spelsätt kännetecknas av ett rytmiskt och varmt melodispel, virtuositet och teknisk briljans där allt drivs av ett starkt musikaliskt tänkande. Han är flitigt anlitad för diverse olika flamencoprojekt samtidigt som han skriver musik till “ConFusión”- ett projekt han driver tillsammans med Ann Sehlstedt.

Efter många års erfarenhet av flamencoundervisning både i privata sammanhang och inom skola/högskola, samt efter att ha samlat på sig stora mängder kunskap, beslutade sig Robert tillsammans med Ann Sehlstedt för att öppna Centro de Flamenco La Pantera i Göteborg.